Sweet Title Tooltips

by Zoul on 20 March 2009

Salam, Tutorial ini bagi memenuhi pertanyaan dari Hanis tentang warna biru yang keluar bila cursor dihoverkan pada satu-satu link dalam blog. Nama yang warna biru tu ialah sweet titles. Ada banyak blog yang membuat artikel cara memasang sweet titles ni, mungkin ada yang tak terbaca. Jadi aku buatkan lah kat sini ya.

Tutorial asalnya dibuat oleh Dustin Diaz , kalau korang nak yang original bolehlah layari blog nya ya {english blog}.

Ini contoh sweet tool tips yang di maksudkan tu.. yang kaler biru tau, bukan gambar di sebelahnya tu..









1-Baik.. cara nak buat, mula-mula korang login ke Blogger -> Layout -> Edit HTML
2-Cari html kod <body>
3-Letakkan kod ini di bawah kod <body> tadi

<!-- SweetTitlesTooltips Plugin -->
<link href='http://www.geocities.com/cuitnazz/SweetTitles.css' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/>
<script src='http://www.geocities.com/cuitnazz/ToolTips.js' type='text/javascript'/>
<script src='http://www.geocities.com/cuitnazz/SweetTitles.js'
type='text/javascript'/>


4-Save kan template korang

Sekarang bila sesiapa baca blog korang, setiap kali cursor melalui link yang ada maka sweet title yang kaler biru tu akan keluar..

Selamat mencuba

{ 14 comments... read them below or add one }

Selamburb M Hafiz said...

makasih wat tutorial yg berguna..
sng faham..

Jaws said...

bolehkah digunakan untuk wp?
atau blogspot sahaja?
hehe..
nice info to share..

cuit said...

Selamburb M Hafiz

Terima kasih.. aku cuma menyampaikan apa yg aku tahu dan ada yang nak tahu sahaja..

cuit said...

Jaws

Boleh digunakan di WP.. utk keterangan lanjut sila layari tutorial asal dari Dustin Diaz. Linknya ada di atas..

paan said...

aku suka dengan tutorial niee.hehehe

GeNeRaSi MaLaYSia said...

waaa...bgs2..nk try gk r wt cmni...

cuit said...

paan

mekasih..mekasih..mekasih

cuit said...

GeNeRaSi MaLaYSia

silakan...silakan...silakan

eira said...

byknye tutorial..
suke.
:)

Hanis said...

mekacih menjawab soklan aku..

pasni..byk lg soklan akn ku lontarkn..
hehehe...

Chekgu BaniHassim said...

erm...it seemed wont work for my blog laa...
xpe laa...
it took much time to be loaded...
thanks for the ilmu...

9Nine said...

Terima Kasih di atas tutorial nih Nazz..
Tq..

Najibblog2010 said...

Aku tidak bisa.......ada yang salah kayaknya......hehe.....

BELIEBER said...

Macam mana nak tukar colour ?

Post a Comment