Recent Posts With Thumbnail

by Zoul on 02 April 2009

Mintak maaf lah buat Chekgu Banihassim sebab lambat reply.. Sebenarnya chekgu ada tanya tentang recent post yang ada thumbnail macam yg ada kat blog ni..


























Kalau anda interested untuk meletakkan recent post with thumbnail ni pada sidebar.. ini kodnya


<script language="JavaScript">
imgr = new Array();


imgr[0] = "http://librarysupporter.googlepages.com/thumb.jpg";
imgr[1] = "http://librarysupporter.googlepages.com/thumb1.jpg";
imgr[2] = "http://librarysupporter.googlepages.com/thumb2.jpg";
imgr[3] = "http://librarysupporter.googlepages.com/thumb3.jpg";
imgr[4] = "http://librarysupporter.googlepages.com/thumb4.jpg";

showRandomImg = true;


tablewidth = 180;
cellspacing = 8;
borderColor = "#010101";
bgTD = "#010101";

imgwidth = 60;
imgheight = 45;

fntsize = 12;
acolor = "#f8f8f8";
aBold = false;
icon = " ";

text = "comments";

showPostDate = false;

summaryPost = 100;
summaryFontsize = 11;
summaryColor = "#999";
icon2 = " ";

numposts = 5;

home_page = "http://cuiit.blogspot.com/";

</script>
<script src="http://librarysupporter.googlepages.com/recentposts_thumb.js" type="text/javascript"></script>


Apa yag perlu anda buat ialah ..

1-Login ke Blogger
2-Klik Layout --> Klik Add Gadget --> klik HTML/Javascript
3-Copy dan paste kan kod di atas tadi
4-Beri title apa sahaja contohnya ..post terkini
5-Save dan dah siap

Nota:
kod yang boleh tukar ikut kesesuaian blog

1-tablewidth = 180; --> berapa lebar yg dikehendaki
2-borderColor = "#010101"; --> Warna border atau garisan luar
3-bgTD = "#010101"; --> Warna latarbelakang
4-imgwidth = 60; --> Lebar gambar thumbnail yg dimahukan
5-imgheight = 45; --> Tinggi gambar thumbnail yg dimahukan
6-fntsize = 12; --> Saiz Font yang dimahukan
7-acolor = "#f8f8f8"; --> Warna font yg dikehendaki
8-summaryPost = 100; --> Jumlah perkataan untuk ringkasan
9-summaryFontsize = 11; --> Saiz font untuk rigkasan
10-summaryColor = "#999"; --> Warna font untuk ringkasan
11-numposts = 5; --> Jumlah post yg akan terpapar

Selamat mencuba

#Up-Date: Blogger telah menyediakan widget ini ....

{ 2 comments... read them below or add one }

joegrimjow said...

akhirnya berjaya jugak satel masalah ni
time kaseyy

Cookie Monster said...

wahh besnyaaa
tapi belog cam aku tuh bole ker?
belog aku tu kan space diya kecik...
lalala~
na try la balik karang
hahahaha
eh psal save ur sidebar pepetah sume tuh tape lar..aku wat sniri la sedaya upaya
aku kan indipendent
:P

Post a Comment