Berbillion Dollar Dengan Blogging

by Zoul on 26 February 2009

Hari ni aku nak berkongsi tentang seorang jutawan yang hanya bermula sebagai blogger... untuk inspirasi bersama.

Pada bulan Jun 2006 seorang anak muda telah mula berblog dengan tiga buah blog. Tapi antara ketiga-tiga blognya, hanya satu yang berjaya.. bukan sekadar berjaya tapi sangat berjaya. Nama anak muda tersebut ialah Alborz Fallah dari Australia dan nama blognya ialah CarAdvice.com.au. Dari nama blog pun kita tentu dapat agak pastinya berkisar tentang kereta. Pencapaiannya {pendapatan} memang menakjubkan walau hanya berblog selama dua tahun sahaja. Kini blognya merupakan diantara top ten traffic di australia dan meraih pendapatan berbillion dollar dari pengiklanan.



Dengan berblog juga beliau telah dapat pergi ke Eropah untuk memandu uji kereta-kereta yang berprestij yang pernah direka. Dengan blognya juga Alborz boleh dikatakan sebagai seorang amat bertuah dan perniagaan sebenarnya adalah blognya.

Apa yang menarik tentang beliau ialah, beliau telah memulakan langkah berblog sebagai seorang yang tidak dikenali. Pada awalnya beliau tidak pasti apa jenis blog yang hendak dikendalikannya dan beliau membuat keputusan untuk membuka tiga blog sekaligus. Bila beliau dapati blognya yang berkisar tentang kereta yang meningkat naik maka, dua lagi blognya telah dibatalkannya.

Pada awal beliau telah meletakkan iklan AdSense pada blognya, pendapatan yang diperolehi adalah sekitar $10.00 sehari. Selepas beberapa bulan pendapatannya telah meningkat sekitar $100.00 sehari. Dari situ beliau mula menggunakan kaedah pengiklanan yang lain pula. Pada ketika itu pendapatannya melalui iklan telah meningkat kepada $30,000.00 sebulan. Dianggarkan pendapatannya dari blognya sekarang adalah sekitar setengah juta ke satu juta dollar setahun.

Seperkara lagi yang menarik ialah, pada waktu itu beliau menguruskan blognya secara separuh masa {part time}. Bila beliau merasakan beliau sudah sepatutnya menguruskan blognya secara sepenuh masa, sebahagian dari blognya telah dijual kepada pelabur dan bermulalah kariernya sebagai blogger sepenuh masa.

Tips dari cerita beliau

1-Anda boleh mulakan blog anda dengan mensasarkan market dinegara sendiri dahulu.

2-Jika anda tidak pasti apa jenis blog yang anda rancang untuk mulakan, pilih saja apa-apa tajuk yang anda rasa akan berjaya dan lihat apa berlaku seterusnya {jangan takut untuk mengulangi jika belum berjaya}

3-Anda boleh bina blog mengikut kelapangan masa anda {samada secara part time atau full time}

4-Kadangkala tajuk yang kontroversi boleh menjayakan traffic ke blog anda

5-Trafik melalui search engine adalah begitu 'powerful' dengan hanya melakukan beberapa perkara yang sepatutnya {contohnya bermain dengan blog title}

6-Jangan berfikiran sempit, cuba kembangkan blog anda dan jika sampai waktu dapatkan pelabur bagi mengembangkan lagi blog anda.

Dari apa yang aku perhatikan, jika kita memperolehi 10% sahaja dari pencapaian Alborz pun dah melimpah ruah tu...

{ 11 comments... read them below or add one }

Jaws said...

haha..aku org first komen..
hehe..
harap2 first arr nih..
pergh..
gaya giler mamat kat atas nih..
tapi memang sejarah telah membuktikan dengan hanya berblogging kita boleh menjana pendapatan lumayan..hehe..
majulah blogger untuk negara!!

ab geldofg said...

wah bgaya ko kt kereta tu ye...boleh pnjam?

JRY said...

Kagum la aku.. jadi pembakar semangat ne.

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

pasnih berkobar2 lah semua org bacer entry nih...

tp harap tips, "pilih saja apa-apa tajuk yang anda rasa akan berjaya dan lihat apa berlaku seterusnya" tidak disalah guna oleh blogger baru dgn mengenengahkan tajuk yg sensitif pd mata masyarakat, agama, budaya semata2 nak naikkan rate adsense mereka.

Jard The Great said...

perrgghh.. aku rase ko mmg leh kaya mcm tu.. hhehe..

gud luck ye!

julietANNA said...

huargh.gila kaya laa.
agak boleh ke aku jdk cmni eyh?
blog biase pun org xlyn.hahaha.

Chekgu BaniHassim said...

kite buat belog suke2 je..
nak kaye buat la keje lain...
gores dan menang ke, tikam ekor ke...
hehe

KhairiL's said...

hehe
senang jer tgk org jd kaya
kita ber blog skdar utk suka2 jer

Along Arman said...

hallamak... cun arr kete tuh..
syoknya kalo dapat bwk round kat kg.. hehhe...

Ir. hydir said...

mmg orang yg berjaya
apakah lagi 2 tahun Adidas, Nike akan beriklan diblog ku?

hahaha ::)

joegrimjow said...

berblog untuk suka2
yeahhh

Post a Comment