How To Steal Blog Background

by Zoul on 22 March 2009

Ho ho ho hari ini aku buat tutorial macamana nak jadi sikit evil.. hi hi {ketawa jahat} Pernah tak korang bersusah payah buat background untuk blog korang, guna photoshop lagi tetapi bila dah siap.. suddenly korang boleh jumpa same background pada blog somebody? Atau maybe korang ada berminat dengan blog header atau blog background yang dijumpai di internet tetapi tak tahu how to design it?

Ok, sebenarnya ada cara untuk 'curi' background or maybe blog header or whatever photo yang available di dalam satu-satu blog. This is how it can be done..


1-Korang buka lah mana-mana blog, contohnya blog cuiit ni lah











2-Korang hoverkan cursor pada image yang korang nak samada header atau background lepastu click kanan pada mouse. Pop up akan muncul kan.. click pada 'view background image'.











3-Image yang korang nak tu akan muncul berserta URL {link} di bahagian atas.












4-Sekarang korang boleh buat dua perkara
i] Click kanan pada image dan save as terus ke computer korang.
ii]Copy link yang ada tu dan uploadkan ke photobucket atau image shack atau mana-mana tempat untuk simpan photo secara online.

5-Atau kalau korang nak lagi evil, right click sekali lagi pada blog page tadi dan select 'view page source'.. korang akan nampak blog code nya dan macamana susunan kod tersebut. Tetapi Code ini tak boleh di download kerana ada hidden code {kod tersembunyi} korang cuma boleh copy mana-mana yang korang minat ajer..

{ 20 comments... read them below or add one }

KhairiL's said...

hehe
aku penah try mcm ni

cuit said...

KhairiL's

Hu hu... jahat .. hik hik

9Nine said...

tu banyak org suka wp pluggin..
tak leh source template..
blog senang nak source hehe..

cuit said...

9Nine

Yer betul.. tp walaupun begitu bahagian BG dan header masih boleh dicopy walaupun guna WP..

paan said...

takpe la..aku tak nak la banner ko.banner aku lagi lawa.hahaha

Dosz said...

aku masih di tahap baik. xmau jahat2. haha

cuit said...

paan

Huk huk.. aku tak reti buat banner...waaa!!!

cuit said...

Dosz

Eh... ade ker org jahat yg ckp dia tu jahat ek..? hik hik

GeNeRaSi MaLaYSia said...

xbek men curik2...dosa..kalu nk kene mntk..hukhuk...

Chekgu BaniHassim said...

erm...
aku pon bese gak buat gini...
erm...
camne nak buat kalau kite mouse over image ke ape2 link, dier kuar description cam kat blog ko nih...

cuit said...

GeNeRaSi MaLaYSia

Betul tu.. tujuan aku beritau bukan utk mencurik tau.. tapi nak beritau mcmana hasil kerja kita kene curik.. hi hi

cuit said...

Chekgu BaniHassim
Ada pada sweet title tooltips punya post yer...

Ir. hydir said...

ya..caranya mmg mudah..
aku pun guna banyak kali bila nak save gambar
tp kalo blog tu disable right click ..adakah cara lain utk copy ...

guna add-ons screengrabber?
guna print screen?

eira said...

eira pn pernah try
:)

xillix axillixa said...

sejak bila ada iklan?

Selamburb M Hafiz said...

menarik..lagi mudah guna je mozilla firefox versi 3..klik pada favicon --> more information --> media..kan dlm tu sumer leh tau..bukan hanya bg saja..boleh try untuk kepastian..

cuit said...

Ir. hydir

Salam.. kena ikut cara yang Selamburb M Hafiz tu cakap...

cuit said...

eira

Hik hik.. cilok yer..

cuit said...

xillix axillixa

Boleh tahan la lamanya.. cuma tak de kat front page.. tersembunyi

cuit said...

Selamburb M Hafiz

Ye betul.. kalau ikut cara yg aku ckp tu baik sikit la...hik hik hik

Post a Comment