Automatic Update Recent Posts Ke Twitter

by Zoul on 10 April 2009

Ha ha.. pertama kali aku bercakap pasal Twitter ni.. Biasanya setiap kali kita update blog, kita akan maklumkan pada follower twitter kita, tapi bayangkan kalau kita ada 5 blog.. jenuh nak update satu persatu recent post blog kita. Tapi itu boleh diatasi dengan menggunakan Twitterfeed. Caranya:

1-Mula-mula kena pastikan kita ada akaun Twitter lah (ha ha ha)
2-Masuk ke Twitterfeed dan login dengan sebarang akaun OpenID


















3-Masuk ke Create New Feed

4-Sekarang masukkan maklumat yang diminta. Beri username dan password dan untuk ruangan RSS Feed, masukkan feed URL blog anda seperti ini:

Untuk Feed Posts :

RSS Feed URL: http://NAMA-BLOG-ANDA/feeds/posts/default

Untuk feed comments:

RSS Feed URL: http://NAMA-BLOG-ANDA/feeds/comments/default

Atau jika anda gunakan Feedburner sila masukkan URL BuzzBoost anda


















5-Setkan berapa jam sekali anda mahu ia diupdate dan pilih link (contohnya TinyURL dsbnya) Klik Create....Ok dah siap


















Mulai dari sekarang, sebarang update di dalam blog anda termasuklah komennya akan terpapar di Twitter anda..

{ 8 comments... read them below or add one }

paan said...

hahaha.dah lama aku guna kaedah nie..twitter penuh ngan update blog je..jarang la aku nak post kat twitter tue ??

paan said...

tukar template lagi.jeles betul aku...

KhairiL's said...

menarik =)
nnt nk try mcm ni plk
sbb slalu lebih selesa guna TwitterFox

joegrimjow said...

gmabo blur...
akan d usahakan..

cuit said...

paan

Ha ha ha... tapi tak per nanti follower senang nak ikut...

cuit said...

paan

Ini hobi masa lapang aku la...

cuit said...

KhairiL's

Oh memang kita lebih biasa gunakan twitter fox pun.. he he

cuit said...

joegrimjow

Klik je kat gambor tu yeop...

Post a Comment