Menambah bebayang (shadow) pada teks

by Zoul on 24 December 2009

Entri kali ini mungkin yang terpendek..

Kalau anda perhatikan tajuk entri di dalam blog ini, ada aku tambahkan bebayang (shadow) padanya. Untuk mereka yang berminat caranya mudah sahaja.

Seperti biasa jika kita hendak mengedit Blogger blog...

1: Masuk ke Blogger Dashboard

2: Klik pada Layout

3: Klik pada edit HTML

4: Cari post atau post body

5: Biasanya pada tajuk entri akan terdapat kod h2 atau h3..

6: Tambahkan kod ini pada penghujung kod HTML/CSS anda

     text-shadow: #999999 2px 2px 2px;

Contoh 1:

    h3.post-title {
    font-size: 28px !important;
    line-height: 30px;
    color: #000;
    text-shadow: #999999 2px 2px 2px; 
    }

Contoh 2:
   .post h3{
    font-size:25px;
    font-weight:bold;
    line-height:30px;
    color:#444;
    text-shadow: #999999 2px 2px 2px; 
    }
7:Definisi

  text-shadow = untuk menambahkan bebayang pada teks
  #999999 atau #999 merupakan warna bebayang (pastikan ia berbeza dengan warna teks dan warna yang berlawanan dengan     warna background (latar belakang)
  (rujukan warna internet atau warna html salah satunya boleh di dapati di SINI)
  2px pertama = keluasan bebayang pada bahagian atas (top)
  2px kedua    = keluasan bebayang pada bahagian kanan (right)
  2px ketiga    = keluasan bebayang pada bahagian bawah (bottom)

8: Jika anda hendak meletakkan shadow pada tajuk sidebar cari kod yang terdapat h2 atau h3, pada bahagian sidebar.

Selamat mencuba..

{ 3 comments... read them below or add one }

Selamburb said...

hehehehe...leh try ni..we want more..we want more..

Lifesaver said...

macam mana kesannya nnt?

Nazz said...

Salam...

Selamburb,
sikit2 boleh la bro.. aku pun bukannya pakar.. sekadar ingin berkongsi jer..

Lifesaver,
Bebayang (shadow) akan muncul mcm tajuk entri blog ni..

Post a Comment